HUIDIGE PROJECTEN

Cultuur@CruyffCourts

Kom en doe (gratis) mee met creatieve workshops! voor iedereen van 8 t/m 17 jaar!
 
Hoe het werkt
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je via Cultuur@CruyffCourts een aantal weken toffe proeflessen volgen. De proeflessen op de Cruyff Courts worden georganiseerd door professionals uit de buurt. Als je daarna naar de reguliere lessen wil doorstromen, maar er is thuis geen geld, dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de lessen!
 
Locatie: Wesley Sneijder Court, Laan van Chartroise 164 (Utrecht)
 
vrijdag 22 september Kick-off event
wekelijks workshops vanaf 27 september t/m 25 oktober
Woensdag: DoenDoen Theater & Podcast – Film & Storytelling
Vrijdag: PM Dance Breakdance – Fotografie – Recreatiecentrum Horizon Muziekles & Jammen
vrijdag 27 oktober Slot Event
 
Vooraf aanmelden is fijn maar NIET verplicht

Voor meer informatie: Cultuur@CruyffCourts

#DAP Decolonize Arts Platform

Decolonizing arts through performance and conversation.

Join us!

EERDERE PROJECTEN

MOVE2LINK dans workshops, battles en kids disco

Op 6 november organiseert Open Podium West on Tour een gezellige dag voor kinderen tussen 4 en 14 jaar met dans workshops, dance battles en een disco. Voor een ieder die het leuk vindt om te bewegen en samen te komen. Tijdens de battles zullen verschillende bekende dansers hun favoriete stijl laten zien, om te laten zien wat voor verschillende stijlen er zijn en hoeveel verschillende vormen van dans er zijn. En we eindigen met een disco om al je nieuwe moves meteen uit te proberen!

OPEN PODIUM WEST

Wat is Open Podium West?
In een periode van 1 jaar organiseren we aantal open podium momenten in Utrecht West. Voorafgaand zijn er workshop trajecten voor buurtbewoners (jong en oud), Jonge Makers trajecten (inclusief coaching en begeleiding), workshops op scholen en verschillende bewustwordingsactiviteiten in de wijk. 

Read more

Open Podium West 'Anders is Leuk!' in samenwerking met Kindercampus Molenpark

OPEN PODIUM WEST ON TOUR

Wat is Open Podium West On Tour?
Met een bakfiets uitgerust met een uitklapbaar mini-podium met decor en alle materialen die van nut zouden kunnen zijn, fietsen we in de zomer van 2022 parken, pleintjes en speeltuinen af voor speelse en creatieve workshops. Als een soort zeepkist, biedt ons verplaatsbare minitheater in met name Utrecht West en Noordwest een creatief podium aan kinderen tussen 6 en 14 jaar jong (focus doelgroep). Kinderen krijgen een creatieve workshop en de ruimte om onder begeleiding toe te werken naar een performance op het podium.

Read more

XPOSED XCHANGE

In de internationale uitwisseling Xposed Xchange kwamen jongeren, jonge makers, dansers en performers uit Zuid-Afrika, Kenia, Mexico en Nederland samen in een periode van twee weken in Utrecht West. Samen hebben de deelnemers onder artistieke begeleiding van Odak Onyango een voorstelling gemaakt en zich als een reizend gezelschap door Lombok en omgeving verplaatst voor o.a. repetities, workshops, optredens en andere activiteiten die in samenwerking met buurtorganisaties werden georganiseerd. Met Wishing Well West op de Kanaalstraat werd er een paneldiscussie over het ‘opbouwen van een community’ georganiseerd. De performers gaven workshops in de buurt en de buurt was welkom om bij repetities te komen kijken. De voorstelling werd opgevoerd in de Hekmanfoyer van de Stadsschouwburg, Rabo Open Stage in Tivoli Vredenburg, Culturele Zondag Go West in de Nijverheid. In het Stadsklooster organiseerden we een avondvullend programma. De voorstelling Xposed werd opgevoerd en in samenwerking met diverse buurtorganisaties werd er een voorprogramma opgezet; een buurtdiner door Rob de Paelleman, een spel door de Buurtcamping Majellapark, spoken word van het dichterscollectief Uitgesproken Queer en een expositie met kunst en fotografie van deelnemers Marieke Schroor en Iso Caba en Edwin Jake. David Lvov maakte een video documentaire van de uitwisseling. Fotograaf Iso Caba heeft de uitwisseling in foto’s vastgelegd en heeft een fotoboek gemaakt.

Read more

Foto: Isco Caba

UBUNTU
HUIS

Het Ubuntuhuis is een kleinschalig inloophuis, waar mensen werken en welkom zijn die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, armoede, sociaal isolement en/of leven zonder geldige verblijfsvergunning. We organiseren workshops waar we samen theater en muziek maken. Er wordt gekookt, samen gegeten en er is volop ruimte voor ontmoeting en gezelligheid. We maken de optredens ‘Breaking the Chain’, ‘Running’ en C’est la Vie. Spelenderwijs ontstaat de Performance Group Originale, een unieke en originele samenwerking van Ubuntuhuis, Villa Vrede en Link. PG Originale verbindt levensverhalen, ervaringen, live muziek, theater en beweging. PG Originale speelt muziek in 2015 samen met MetX, Remork, Karkaba en Gankpo op de boten tijdens de Sint Maarten Parade.
‘Running’ is een bewegingstheaterstuk over het continue rennen, van ergens tot nergens en van nergens tot ergens. Running is o.a. gespeeld in het Stadhuis Utrecht tijdens Festival Hier & Daar op Wereldarmoede Dag 2015. Breaking the Chain spelen we, in het kader van het 5-jarige bestaan van het Ubuntuhuis, in Cultuurhuis Stefanus en in het voorprogramma van Ik Zie Je van Stut Theater in 2016.
C’est la Vie is i.s.m. Future Me en spelen we in het University College in Utrecht en De Wijkplaats in Lombok.

Speeltheater Noordse Park

In samenwerking met welzijnsorganisatie Me’kaar (tegenwoordig DOCK Utrecht) start Jongerentheater Link in 2014 een pilot project. Het mede-beheerschap van Jongerentheater Link in Speeltuin Noordse Park biedt een uitgelezen kans om op vernieuwende en innovatieve wijze een unieke plek in Utrecht te co-creëren waar kinderen en jongeren kunnen spelen, maar ook kunnen kennismaken, leren en verschillende vaardigheden op kunnen doen op het gebied van creativiteit met in het bijzonder community art en podiumkunsten.

We organiseren activiteiten en evenementen, lesaanbod, knappen de binnenruimte op en er ontstaan allerlei nieuwe samenwerkingen en kruisbestuivingen die een nieuwe energie en dynamiek aan de locatie geven. Het onderzoek Speelruimte Maken We Samen biedt vervolgens een mooie kans en Link draagt daarin actief bij door opgedane kennis en inzichten te delen en in te zetten in de vormgeving van het nieuwe beleid van de Utrechtse Speeltuinen.

Water Hier Maji Daar

In Nederland hebben we veilig, schoon en lekker drinkwater, zo uit de kraan. Maar dat is niet voor iedereen zo op deze wereld. Water Hier Maji Daar (maji = water in Kiswahili) ondersteunt lokale drinkwaterprojecten op scholen in Kenia en biedt kinderen in Nederland een blik in het leven van hun leeftijdgenoten in Kenia d.m.v. workshops en educatieve activiteiten gericht op creativiteit, sport en bewegen. Onderdeel van Water Hier Maji Daar in 2016 was de Kids Water Run.

Basisschoolleerlingen en leerkrachten van De Boemerang in Utrecht openden op sportieve wijze de drinkwatertappunten van Join The Pipe in Speeltuin Noordse Park en Boerhaaveplein in de wijk Ondiep door van school naar speeltuin te rennen met flessen water. In de klassen werden vooraf muziek workshops gegeven en gingen kinderen met Odak en Saskia van Link in gesprek over water in Utrecht en maji (water) op de school in Kenia.

Foto’s Kids Water Run (Utrecht): Ineke Damen

DANCE
ENCOUnTER

“De Dance Encounter, een nieuwe ervaring om in te lijsten. Het Vuyani Dance Theatre uit Johannesburg geeft een dansworkshop in Het Wilde Westen – de maandagochtend na hun optredens in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Iedereen is welkom om mee te doen. Twee uur samen rond wervelen, klappen en stampen. Een unieke kennismaking met zo’n dertig mensen uit zes verschillende landen. Georganiseerd door Jongerentheater Link en onderdeel van hun uitwisseling met Akademie Sinclair Uddevalla uit Zweden. Na afloop genieten we samen na tijdens een lunch van Cereol Culinair die buurtbewoners voor ons hebben gemaakt. Wat een belevenis, deze speelse ontmoetingen. Ik ben er nog helemaal vol van!! Hoe mooi kan het leven zijn. Het is heel dichtbij. En nog gratis ook.” – reactie van deelnemer Dance Encounter.

2017; Public Encounter i.s.m. Afrovibes, Afriqueer, Gavin Krastin, Elvis Sibeko en Het Wilde Westen.

Foto’s Public Encounter Afrovibes: Doe Lombok

BEKIJK ALLE PROJECTEN